۲۰ اردیبهشت در تقویم به عنوان روز خوانسار معرفی می شود شهری پر از چشمه های زیبا و طبیعت بکر.
به گزارش توریسم اینترنشنال،اهالی خوانسار و مسئولان، این روز را هر سال باشکوه بیشتری جشن میگیرند. از آنجا که این روز در هفته فرهنگی خوانسار قرار دارد، در طول این هفته برنامههای شاد و سرگرمکننده متنوعی در نقاط مختلف شهر اعم از فرهنگسراها، سالنهای ورزشی و مراکز فرهنگی برگزار میشود.
خوانسار یکی از شهرهای استان اصفهان و مرکز شهرستانی به همبن نام است که بهدلیل وجود چشمههای متعدد و جاذبههای تاریخی و مذهبی، از مقاصد گردشگری معروف ایران به حساب میآید؛ ضمن اینکه این شهرستان در زمینه تولید عسل سابقهای طولانی دارد و جزو بهترینهای کشور محسوب میشود. از آنجا که خوانسار در فصل اردیبهشت حالوهوای دیگری پیدا میکند و به تکهای از بهشت تبدیل میشود، ۲۰ اردیبهشت، روز خوانسار معرفی شده است. در ادامه این مقاله میتوانید با این روز و جشنهای آن بیشتر آشنا شوید.
روز خوانسار چیست؟
خوانسار در ماه اردیبهشت به بهشتی زیبا تبدیل میشود و طبیعت بکر آن با رویش گلهای رنگارنگ، بهخصوص در دشت لالههای واژگون گلستانکوه، جذابیتی دوچندان پیدا میکند. از آنجا که این ماه بهاری بهترین زمان برای سفر گردشگران طبیعتدوست داخلی و خارجی به خوانسار به حساب میآید، ایده نامگذاری ۲۰ اردیبهشت بهعنوان روز خوانسار در سال ۱۳۹۳ خورشیدی مطرح شد و در شورای فرهنگ عمومی خوانسار به تصویب رسید.
جشن روز خوانسار
جشن روز خوانسار این فرصت را برای مسئولان شهرستان فراهم کرده است تا به معرفی فرهیختگان و چهرههای سرشناس خوانسار بپردازند و باورها، آداب و رسوم و میراث ناملموس منطقه را معرفی کنند. از میان ۱۰۰ اثر ناملموسی که دو مورد از آنها در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است، باید تعزیه قودجان، آبگوشت خوانسار، قاشقتراشی، آلوپزان، مرواریدبافی و فرش ویست را نام برد.
جشن روز خوانسار معمولا با حضور مسئولان و مردم و با دعوت از چهرههای هنرمند کشور نظیر خوانندهها و کمدینها برگزار میشود که با استقبال بسیار خوبی همراه است. هر سال، چند روز قبل از روز خوانسار، محل برگزاری جشن اعلام میشود؛ بهعنوان مثال در سالهای اخیر دانشکده ریاضی و کامپیوتر خوانسار، دهکده گردشگری، سرچشمه، سالن هلال احمر، میدان اصلی شهر و… میزبانی این جشن را بر عهده داشتهاند.
در سالهای ابتدایی انتخاب روز خوانسار، فقط این روز جشن گرفته میشد؛ اما چند سالی است که علاوه بر این روز، هفته فرهنگی خوانسار از ۱۳ تا ۲۲ اردیبهشت با برنامههای متنوعی همچون نمایشگاه عکس علما و مشاهیر خوانسار، جشنواره بادبادکها، جشنواره کودک و نوجوان، پیادهروی خانوادگی، تجلیل از فعالان حوزه فرهنگ و ادب و… برگزار میشود.
برنامههای هر سال با سال قبل تفاوت دارد؛ از برنامههای سال ۱۴۰۲ خورشیدی میتوان به مراسم افتتاحیه با برنامههای شاد و مردمی و حضور علیرضا افتخاری، آیین گرامیداشت مقام شهدا، همایش بزرگ کودک و نوجوان با عنوان قند و عسل، جشنواره کدبانوی خوانساری و… اشاره کرد.
درباره خوانسار
شهرستان خوانسار با ۱۸ روستا و یک شهر، در شمال غرب استان اصفهان قرار دارد. درباره وجه تسمیه خوانسار گفته شده که به معنی چشمهسار و همین طور خوانسالار (سفرهدار سلطان) است. برخی نیز آن را مخفف خون ساربان میدانند و قتل یک ساربان به دست دزدان در این محل را علت نامگذاری آن عنوان کردهاند.
عدهای معتقد هستند که خان بهمعنای محل تولید عسل است؛ جالب اینکه خوانسار در حوزه پرورش زنبور عسل و تولید این ماده غذایی گرانبها جزو بهترینهای کشور است؛ بهطوری که بهعنوان پایتخت عسل ایران به حساب میآید و عسل خوانسار به بیشتر نقاط ایران و حتی خارج از کشور صادر میشود.
زبان خوانساری شاخهای از زبانهای ایرانی شمالغربی محسوب میشود که حدود ۲۱,۰۰۰ نفر به آن تکلم میکنند و تعداد زیادی از آنها در شهرستان خوانسار مستقر هستند. از آنجا که تعداد گویشوران این زبان بهشدت کاهش یافته است و بسیاری از کودکان، نوجوانان و جوانان خوانساری علاقه خود نسبت به تکلم این زبان را از دست دادهاند، سازمان جهانی یونسکو آن را در زمره زبانهای در معرض خطر قرار داده است.
با فرارسیدن اردیبهشت، گلستانکوه در ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر خوانسار مملو از لالههای واژگون میشود و بسیاری از طبیعتدوستان از نقاط مختلف کشور را به خود جذب میکند. خوانسار بهدلیل وجود چشمههای فراوان مملو از درختان سربهفلککشیده است و بهعنوان یک باغشهر شناخته میشود؛ از همین رو، کوچهباغهای متعددی در گوشهوکنار شهر از جمله محلههای چشمه آخوند، مالکاه، پایتخت، صفاییه وجود دارد که بازدید از آنها خالی از لطف نیست. با این اوصاف میتوان گفت که فصل بهار و اردیبهشتماه که تمام درختان شکوفه میزنند و سرسبز هستند، بهترین زمان سفر به خوانسار است.
از دیگر جاهای دیدنی خوانسار باید به پارک سرچشمه اشاره کرد که بهواسطه وجود چشمههای زیبا، بازدید از آن اغلب در برنامه سفر گردشگران قرار میگیرد. مکانهای مذهبی متعددی نیز در خوانسار وجود دارد که شازده احمد، امامزاده سید صالح، بابا ترک و بابا پیر از آن جمله هستند.
بسیاری از گردشگران در سفر به خوانسار، عسل، گز، گردو و انواع خشکبار، انگور، نان محلی، فرش و… را برای سوغاتی تهیه میکنند. صنایع دستی معروفی مانند قاشقتراشی، گیوهدوزی، قلمزنی، زرهبافی، پیکرتراشی، معرقکاری، منبتکاری، چرمدوزی، رودوزی سنتی و غیره نیز میتوانند در سبد خرید گردشگران قرار بگیرند.
بیشتر بخوانید: