در سالهای اخیر مصرف ماده مخدر کوکائین در کشورهای عضو اتحادیه اروپا رو به رشد بوده است و قاچاق این ماده به داخل مرزهای این اتحادیه افزایشی قابل توجه نشان میدهد.
به گزارش توریسم اینترنشنال،در حالی که به لحاظ سنتی سه کشور بلژیک، هلند و اسپانیا دروازههای اصلی ورود کوکائین به اروپای غربی از آمریکای جنوبی به شمار میرفتهاند، حالا تغییر مسیرهای سنتی قاچاق کوکائین و پررنگ شدن نقش اروپا در تولید و تجارت این ماده باعث دسترسی بیشتر به آن شده است.
آژانس مواد مخدر اتحادیه اروپا (EMCDDA) اعلام کرده است که اروپا اکنون نه فقط در توزیع کوکائین، بلکه در تولید آن نیز از طریق همکاری با گروههای تبهکار نقش دارد.
الکسیس گودل، مدیر آژانس مواد مخدر اتحادیه اروپا، در این باره میگوید: «بررسیهای جدید ما نشان میدهد که اکنون با تهدیدی رو به رشد از سوی بازار متنوعتر و چابکتر مواد مخدر روبرو هستیم که از همکاری نزدیکتر میان سازمانهای تبهکار اروپایی و بینالمللی ناشی میشود.»
او اضافه کرد: «این مساله منجر به سطح بیسابقهای از در دسترس بودن مواد مخدر، افزایش خشونت و فساد و معضلات سلامت بیشتر شده است.»
کوکائین در حال حاضر دومین ماده مخدر غیرقانونی رایج در اروپا پس از حشیش است و گردش مالی بازار خردهفروشی آن حدود ۱۰.۵ میلیارد یورو تخمین زده میشود. اما این در دسترس بودن برای مصرف در بلوک اروپایی چه معنایی دارد و کدام کشور از اعتیاد به کوکائین بیشتر آسیب را دیده است؟
باید گفت میزان مصرف کوکائین بین کشورها متفاوت است، اما در جنوب وغرب این قاره در بالاترین میزان خود قرار دارد.
بر اساس آخرین برآوردهای آژانس مواد مخدر اتحادیه اروپا، حدود ۱۴ میلیون بزرگسال در سنین ۱۵ تا ۶۴ سال در کشورهای عضو (یعنی مجموعا نزدیک به ۵ درصد جمعیت اتحادیه اروپا) در طول زندگی خود کوکائین را امتحان کردهاند.
همچنین بر اساس تازهترین گزارش این نهاد اروپایی، حدود ۳.۵ میلیون نفر در سال گذشته این ماده مخدر را مصرف کردهاند. از این ۳.۵ میلیون اروپایی، ۲.۲ میلیون را جوانان بین ۱۵ تا ۳۴ سال تشکیل دادهاند.
رواج کوکائین به ویژه در اتریش بالا است؛ جایی که ۵.۶ درصد از جمعیت بزرگسال جوان در سال ۲۰۲۲-۲۰۲۱ این ماده را مصرف کردند. پس از این کشور، ایرلند (۴.۸ درصد)، کرواسی (۳.۹ درصد)، هلند (۳.۵ درصد) و اسپانیا و فرانسه (۳.۲ درصد) در صدر کشورهای مصرفکننده کوکائین قرار دارند.
در رده جمعیت بزرگسال، اسپانیاییها با ۱۱.۲ درصد بیشترین احتمال مصرف کوکائین را در طول زندگی خود دارند و پس از آن ساکنان ایرلند (۸.۳ درصد) قرار دارند.
در سوی مقابل اما کشورهایی که کمترین میزان مصرف کوکائین را ثبت کردهاند در اروپای شرقی واقع هستند. در لهستان و لیتوانی تنها ۰.۷ درصد از بزرگسالان در طول زندگی خود این ماده مخدر را مصرف کردهاند.
پس از این کشورها اسلواکی (۰.۹ درصد) قرار دارد. مالت نیز (با تنها ۰.۵ درصد) از جمله کشورهایی است که شهروندانش رغبت چندانی به مصرف این ماده مخدر نشان ندادهاند.
آمارها نشان میدهد در حالت کلی و به لحاظ سنتی، مردان بیشتر از زنان مصرفکننده مواد مخدر هستند. در مورد کوکائین نیز همین مطلب صدق میکند و بر اساس گزارش آژانس مواد مخدر اتحادیه اروپا، ۷.۸ درصد از مردان کشورهای عضو این اتحادیه در طول زندگی خود کوکائین مصرف میکنند. این در حالی است که نرخ مصرف در زنان به ۵.۲ درصد میرسد.
آنتونیو ماریا کاستا، رئیس سابق دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرائم سازمان ملل متحد، میگوید: «کوکائین سفید است، سیاه نیست. از طریق بینی استنشاق میشود، تزریق نمیشود. در دیسکوهای مد روز مصرف میشود، نه در جویهای کنار خیابان و شارژ روحی آدمهای موفق جامعه است، نه دوپینگ آدمهای فلاکتزده اجتماع.»
او اضافه کرده بود: «با این حال اعتیاد به مواد مخدر یک بیماری است و باید مانند هر بیماری دیگری مانند سل یا ایدز از آن پیشگیری به عمل آید و درمان شود. کنترل مواد مخدر یک مسئله اخلاقی نیست، یک موضوع سیاسی یا ایدئولوژیک نیست، در نتیجه هیچ چپ یا راست سیاسی نباید وجود داشته باشد. این یک مساله مربوط به سلامت است.»
بر اساس گزارش آژانس مواد مخدر اروپا در سال ۲۰۲۱، بیش از ۵۰ هزار نفر به دلیل سوءمصرف کوکائین در اروپا وارد روند درمانی و بازپروری شدند. از این تعداد ۱۵ درصد زن و ۸۵ درصد مرد بودند. میانگین سنی ورود به روند درمان نیز ۳۵ سال است. این سن، بیش از یک دهه پس از آن سنی است که افراد اولین بار در سن ۲۳ سالگی کوکائین را مصرف میکنند.
آمارها نشان میدهد وقوع همهگیری کووید-۱۹ در سال ۲۰۲۰ کاهش چشمگیری را در مصرف کوکائین سبب شده است. کارشناسان علت این امر را بسته شدن کلابهای شبانه و مکانهای تفریحی در جریان بیماری کرونا برآورد میکنند، با این حال بررسیهای اخیر نشان میدهد که سطح استفاده از این ماده مخدر به سطح قبل از همهگیری بازگشته است.
هر ساله مقادیر بیسابقهای از کوکائین کشف میشود (از جمله در آنتروپ بلژیک که بزرگترین محل کشف و ضبط کوکائین در اروپا بوده است). نهادهای اروپایی میگویند این افزایش مستمر در سطح کشف و ضبط کوکائین، با روند صعودی در دسترس بودن این دارو که در چند سال گذشته اتفاق افتاده متناسب بوده است.
آمار مرگ و میر در اثر سوءمصرف مواد مخدر در اتحادیه اروپا
مرگ و میر ناشی از مواد مخدر یک تعریف پیچیده است، چرا که از دو بخش تشکیل میشود: یکی مرگ و میر مستقیم ناشی از سوءمصرف مواد مخدر غیرقانونی و دیگری کسانی که به طور غیرمستقیم و به دلایل مرتبط با آن جان خود را از دست میدهند؛ نظیر مرگهای ناشی از ایدز و هپاتیت که در اثر استفاده از سوزن مشترک رخ دادهاند.
مقامات اتحادیه میگویند مرگهایی که به صورت مستقیم با سوءمصرف مواد مخدر ارتباط دارد، اغلب در نتیجه ترکیب استفاده از آنها با الکل یا سایر مواد روانگردان رخ میدهد.
میزان مرگ و میر ناشی از مصرف بیش از حد مواد مخدر در اتحادیه اروپا، همانطور که در گزارش آژانس مواد مخدر اروپا در سال ۲۰۲۲ ذکر شده، ۱۵ مرگ در هر میلیون در جمعیت بزرگسال تخمین زده شده است. این رقم معادل بیش از ۵۸۰۰ مرگ سالانه بر اثر مصرف یک یا چند ماده مخدر غیر قانونی است. اگر نروژ و ترکیه را نیز در زمره این کشورها بیاوریم، این عدد به بیش از ۶۴۰۰ مرگ در سال میرسد.
آمار مرگ و میر ناشی از مواد مخدر در میان بزرگسالان اتحادیه اروپا از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ که به اوج خود میرسد روندی صعودی داشته و سپس افت کرده است. در حال حاضر اما میزان مرگ و میر در مقایسه با سال ۲۰۱۲ بیشتر است.
به طور کلی افزایش نرخ مرگ و میر ناشی از مواد مخدر به ویژه در میان نوجوانان و همه گروه های سنی بالای ۳۵ سال مشاهده شده است. آمار مرگ و میر ناشی از مواد مخدر در گروه سنی ۵۰ تا ۶۴ سال نیز با افزایش ۸۲ درصدی، رشد چشمگیری نشان میدهد.
نهادهای مسئول در این رابطه میگویند این مطلب منعکسکننده ماهیت سن بالای جمعیت مصرفکننده مواد مخدر در بیشتر کشورهای اروپا است. این مرگ و میر در میان مصرفکنندگان مواد مخدر عمدتاً نابهنگام در نظر گرفته میشود و به طور موثر بر افراد سی و چهل ساله تأثیر می گذارد. مردان سه چهارم نرخ تلفات ناشی از مواد مخدر را تشکیل میدهند.
آلمان، سوئد، اسپانیا و فرانسه روی هم تقریبا نیمی (۴۸ درصد) از کل مرگ و میرهای مرتبط با مواد مخدر در اروپا را دارا هستند.
این در شرایطی است که از نظر تقسیمبندی جنسیتی، ۲۱ درصد از مرگهای ناشی از مواد مخدر را زنان و ۷۹ درصد را مردان تشکیل میدهند. ۳۹ درصد آنها بین ۲۵ تا ۳۹ سال و ۴۵ درصد بین ۴۰ تا ۶۴ سال داشتند و میانگین سنی آنها سن ۴۱ سال را نشان میدهد.
بیشتر بخوانید: