س٫ مهر ۱۷ام, ۱۴۰۳

گرسنگی تهدیدی جدی در افغانستان

سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد هشدار داد: همزمان با هجوم ملخ‌ها در چندین ولایت افغانستان خطر گرسنگی در این کشور افزایش می یابد.
به گزارش توریسم اینترنشنال؛هجوم ملخ‌ها در ولایت‌های بدخشان، بادغیس، بغلان، بلخ، کندز، سمنگان، سرپل و تخار تایید شده و گزارش‌های جدید حاکی از مشاهدات مشابه در هرات و غور است.

ملخ بلحاظ اقتصادی بیش از هر حشره و حیوان دیگری به کشاورزی آسیب می‌زند. عدم کنترل هجوم ملخ‌ها در افغانستان ممکن است  ۷۰۰ هزار تا ۱ میلیون و  ۲۰۰ هزار تن گندم، یعنی یک چهارم کل برداشت این کشور را از بین ببرد. ارزش مالی این میزان گندم معادل ۲۸۰ تا ۴۸۰ میلیون دلار است.

نجیب‌الله، کشاورز ساکن منطقه بغلان می‌گوید:« ملخ‌ ۳۰۰ جریب (۶۰ هکتار) از گندم‌زارهای من و ۳۱ هزار جریب (۶۲۰۰ هکتار) از چراگاه‌های ده روستای این منطقه را از بین برد.»

مناطق شمال و شمال شرقی افغانستان شرایط مساعدی برای هجوم ملخ دارد. میزان نزولات جوی و خشکسالی امسال افزون بر چرای بی‌رویه و عدم کنترل جمعیت ملخ‌ها، شرایط را برای زاد و ولد این حشره ویرانگر فراهم کرده است.

این نوع ملخ در ماه‌های اردیبهشت و خرداد تخم‌گزاری می‌کند و حشرات اوایل بهار سال بعد از تخم درمیایند. به نظر می‌رسد امسال ملخ‌ها زودتر از تخم بیرون ‌آمده‌اند.

اگر بحران ملخ‌ها در افغانستان به سرعت کنترل نشود، سال آینده شدیدتر و بدتر تکرار خواهد شد. افغانستان تا دو سال پیش برنامه‌های موثر کنترل جمعیت ملخ‌ها از جمله سم‌پاشی را اجرا می‌کرد.

چنین برنامه‌هایی اکنون به ندرت اجرا می‌شود و کشاورزان اکنون مجبورند به روش‌ سنتی جمعیت ملخ‌ها را کنترل کنند که عبارت است از جاروکردن و انداختن ملخ‌ها در کیسه برزنتی و دفن کیسه‌هاست.

فائو از طریق برنامه پول در ازای کار هزاران نفر را برای کنترل جمعیت ملخ‌ها به کار گرفته است. ریچارد ترنچارد، نماینده فائو در افغانستان در این باره می‌گوید: « ما به کمک تلاش‌های بی حد پنج سازمان غیرانتفاعی داخلی و بین‌المللی موفق شدیم گروه‌های زیادی را برای کنترل سنتی جمعیت ملخ‌ها بسیج کنیم. این روش قرن‌هاست در این مناطق اجرا می‌شود.»

فائو از جامعه بین‌الملل درخواست کمک‌ فوری برای حمایت از روش‌های سنتی و نیز مدرن کاهش جمعیت ملخ و همچنین هزینه لازم برای ایجاد گروه‌های مراقبت از مراکز حساس زاد و ولد این حشره را کرده است.

ریچارد ترنچارد تاکید دارد:‌« ما باید از پیش برنامه‌های لازم را مطرح کنیم تا مطمئن شویم تا کشاورزان و خانوارهایی که با خطر شدید از بین رفتن محصول خود مواجهند نه تنها به کمک‌های غذایی و غیره دسترسی داشته باشند، بلکه از حمایت فوری و ضروری برای دریافت دانه جهت کشت مجدد نیز برخوردار شوند. »

زیستگاه این گونه ملخ از جزایر قناری در غرب گرفته تا قزاقستان و افغانستان در شرق است. این حشره می‌تواند ۵۰ تا ۲۵۰ کیلومتر پرواز کند. از این جهت هجوم ملخ به افغانستان برای کشورهای همسایه نیز خطر آفرین است.

بیشتر بخوانید:

اعدام در انتظار توریست های افغانستان

افغانستان در میان ۱۰ کشور «گرسنه» جهان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *