پ٫ اردیبهشت ۶ام, ۱۴۰۳

ثبت ۴ اثر دیگر در فهرست آثار ملی قزوین

۴ اثر میراث‌ فرهنگی ناملموس استان قزوین برای ثبت در فهرست آثار ملی آماده می شود.

به گزارش توریسم اینترنشنال،معاون میراث‌ فرهنگی قزوین از آماده‌سازی پرونده ثبتی ۴ اثر میراث‌ فرهنگی ناملموس استان برای ثبت در فهرست آثار ملی خبر داد.

احسان نورانی در این رابطه گفت: «پرونده ثبتی چهار اثر ناملموس استان شامل آیین سماق‌چینی روستای زناسوج در منطقه الموت‌غربی، مهارت بافت قلاب‌سنگ، مهارت سیاه‌مشق عمادالکتاب و مهارت تهیه گِله‌ترشی روستای نیاق آماده و تکمیل شده و این آثار پس از ارائه و تایید اعضای شورای ثبت میراث‌ فرهنگی ناملموس کشور در فهرست آثار ملی ناملموس قرار خواهند گرفت.»

آثار ناملموس قزوین در راه ثبت ملی

معاون میراث‌ فرهنگی قزوین با اشاره به ویژگی‌های این آثار اظهار کرد: «سماق مهمترین محصول روستای زناسوج است و علاوه بر اهمیت اقتصادی این محصول برای روستا، عمده پوشش گیاهی این منطقه را درختچه‌های سماغ تشکیل می‌دهند و دارای منبع غنی از آهن و آنتی‌اکسیدان بوده که برای سلامتی بسیار مفید است. برداشت این محصول در اوائل مهرماه انجام می‌شود و پس از برداشت و آماده‌سازی در بسته‌بندی‌های مختلف روانه بازار می‌شود.»

او افزود: «پسته و بادام از محصولات عمده باغستان سنتی قزوین به‌شمار می‌روند که کلاغ زاغچه از آفات این محصولات است و باغداران برای فراری دادن و دفع این پرنده سلاحی دست‌ساز دارند که به آن «قلاب‌‎سنگ» یا «قلاق‌سنگ» گفته می‌شود که بیشتر جنبه ترساندن دارد و از سه بخش شامل دو دسته و بخش میانی شامل محل جاگذاری سنگ تشکیل شده است. »

نورانی با اشاره به اینکه عمادالکتاب قزوینی از خوشنویسان سرشناس دوره قاجاریه است، اظهارکرد: «شیوه سیاه‌مشق از جمله انشعابات خط نستعلیق است که از زمان میرعماد شروع شده و در دوره قاجاریه توسط هنرمندانی چون میرحسین خوشنویس‌باشی، میرزا غلامرضا اصفهانی و… به اوج خود رسید. شیوه عمادالکتاب در سیاه‌مشق تکرار حروف به تعداد زیاد است تا جایی که برخی نقاط قطعه کاملا مرکبی می‌شود.»

معاون میراث‌ فرهنگی قزوین افزود: «روستای نیاق از مهم‌ترین مراکز کشت انگور در استان به‌ شمار می‌رود که شیوه کشت این محصول در این منطقه به شکل کاملا سنتی بوده و همچنین تهیه فرآورده‌های انگور از جمله شیره، کشمش، سرکه، گله‌ترشی و… به روش گذشتگان انجام می‌شود.

گله‌ترشی از جمله محصولات این منطقه است که در پاییز تهیه می‌شود و با آغاز فصل زمستان از آن استفاده می‌کنند که مهمترین استفاده آن شب چله یا شب یلدا است.»

 

پایان خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *