ج٫ اردیبهشت ۱۴ام, ۱۴۰۳
ماه های میلادی

تاریخچه و نماد ماه های تقویم میلادی

واقعیت هایی در خصوص ماه های تقویم میلادی وجود دارد که دانستن آن ها بسیار جذاب و سرگرم کننده می باشد.به طور مثال اینکه نام این ماه ها از الهه های یونان باستان گرفته شده است.

به گزارش توریسم اینترنشنال،زمان از دیرباز در زندگی بشر نقش پررنگی داشته است. در این راستا، قدمت پیدایش اولین تقویم، به قرن‌ها پیش از میلاد مسیح بازمی‌گردد. نکته جالب اینکه نحوه‌ کار تقویم‌های باستانی به حرکت ماه و سال خورشیدی وابسته بود.

در دوره‌های مختلف تاریخی، اقدامات زیادی در زمینه ایجاد تقویم جدید و همچنین توسعه و اصلاح تقویم‌های قدیمی صورت گرفته است؛ در این‌میان گاه‌شماری‌های متفاوتی نظیر تقویم یونانی، رومی و ژولیانی قرن‌های متمادی مورد استفاده قرار گرفت تا اینکه تقویم میلادی (تقویم گریگوری) در جهت اصلاح تقویم‌ ژولیان ایجاد شد.

تقویم میلادی با وجود برخی کاستی‌ها، تقویم رسمی بسیاری از کشورهای جهان امروزی شده است. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با اسامی و ترتیب ماه‌های میلادی، تعداد روزهای ماه و تاریخچه تقویم میلادی آشنا کنیم.

ترتیب ماه نام و املای فرانسوی  نام و املای انگلیسی تعداد روز معادل شمسی مخفف نام  ماه
۱ ژانویه         (Janvier) (January)   جنیوئری ۳۱ ۱۱ دی تا ۱۱ بهمن Jan
۲ فوریه           (Fevrier) (February) فبریوئری ۲۸ یا ۲۹ ۱۲ بهمن تا ۹ اسفند Feb
۳ مارس             (Mars) مارچ           (March) ۳۱ ۱۰ اسفند تا ۱۱ فروردین Mar
۴ آوریل              (Avril) ایپریل            (April) ۳۰ ۱۲ فروردین تا ۱۰ اردیبهشت Apr
۵ مِه                   (Mai) می                 (May) ۳۱ ۱۱ اردیبهشت تا ۱۰ خرداد May
۶ ژوئن                (Juin) جون              (June) ۳۰ ۱۱ خرداد تا ۹ تیر Jun
۷ ژوئیه            (Juillet) جولای               (July) ۳۱ ۱۰ تیر تا ۹ مرداد Jul
۸ اوت                (Aout) آگِست        (August) ۳۱   ۱۰ مرداد تا ۹ شهریور Aug
۹ سپتامبر (Septembre) سِپتِمبِر (September) ۳۰ ۱۰ شهریور تا ۸ مهر Sep
۱۰ اکتبر         (Octobre) اُکتُبِر          (October) ۳۱ ۹ مهر تا ۹ آبان Oct
۱۱ نوامبر    (Novembre) نُوِمبِر    (November) ۳۰ ۱۰ آبان تا ۹ آذر Nov
۱۲ (Decembre)  دسامبر دِسِمبِر     (December) ۳۱ ۱۰ آذر تا ۱۰ دی Dec

ماه‌های تقویم میلادی

ترتیب ماه‌ های میلادی

تقویم میلادی

 

ترتیب ماه‌ها در تقویم میلادی به‌صورت زیر است:

۱. ژانویه (جنیوئری)

۲. فوریه (فبریوئری)

۳. مارس (مارس)

۴. آوریل (ایپریل)

۵. مه (می)

۶. ژوئن (جون)

۷. ژوئیه (جولای)

۸. اوت (آگِست)

۹. سپتامبر (سِپتِمبِر)

۱۰. اکتبر (اُکتُبِر )

۱۱. نوامبر (نُوِمبِر)

۱۲. دسامبر (دِسِمبِر)

تعداد روزهای ماه‌ های میلادی

تعداد روزهای ماه‌های میلادی

 

تمام ماه‌های میلادی ۳۰ یا ۳۱ روز دارند؛ به‌غیر از ماه فوریه که ۲۸ روزه (در سال کبیسه ۲۹ روز) است.

  • ژانویه (January): ۳۱ روز
  • فوریه (February): ۲۸ روز
  • مارس (March): ۳۱ روز
  • آوریل (April): ۳۰ روز
  • مه (May): ۳۱ روز
  • ژوئن (June): ۳۰ روز
  • ژوئیه (July): ۳۱ روز
  • اوت (August): ۳۱ روز
  • سپتامبر (September): ۳۰ روز
  • اکتبر (October): ۳۱ روز
  • نوامبر (November): ۳۰ روز
  • دسامبر (December): ۳۱ روز

معادل شمسی ماه های میلادی

تقویم میلادی

معادل شمسی ماه‌های میلادی به‌صورت‌زیر است:

  • ژانویه (January): از ۱۱ دی تا ۱۱ بهمن
  • فوریه (February): از ۱۲ بهمن تا ۹ اسفند
  • مارس  (March): از ۱۰ اسفند تا ۱۱ فروردین
  • آوریل (April): از ۱۲ فروردین تا ۱۰ اردیبهشت
  • مه (May): از اا اردیبهشت تا ۱۰ خرداد
  • ژوئن (June): از ۱۱ خرداد تا ۹ تیر
  • ژوئیه (July): از ۱۰ تیر تا ۹ مرداد
  • اوت (August): از ۱۰ مرداد تا ۹ شهریور
  • سپتامبر (September): از ۱۰ شهریور تا ۸ مهر
  • اکتبر (October): از ۹ مهر تا ۹ آبان
  • نوامبر (November): از ۱۰ آبان تا ۹ آذر
  • دسامبر (December): از ۱۰ آذر تا ۱۰ دی

معنای اسم ماه های میلادی چیست؟

اسم ماه‌های میلادی به فرهنگ یونان و روم باستان بازمی‌گردد و برگرفته از نام الهه‌های یونان باستان، نام پادشاهان رومی و اعداد و ارقام رومی است.

ژانویه

ماه اول تقویم میلادی به افتخار «ژانوس» الهه گشایش و خدای درها و دروازه‌ها نام‌گذاری شده است. ژانویه دروازه ورود به سال نو معنا می‌دهد. البته کلمه ژانویه یا January از کلمه janua به‌معنای درب نیز گرفته شده است؛ زیرا این ماه دری به آغاز سال نو است.

فوریه

February از کلمه لاتین februum به‌معنای خلوص و پاک‌سازی گرفته شده است. رومیان در نیمه ماه دوم سال، یک مراسم دینی برای پاک‌سازی روح خود انجام می‌دادند؛ از این‌ رو، ماه دوم سال فوریه یا February نام‌گذاری شده است.

مارس یا مارچ

مارس (Mars) نام الهه جنگ است. به اعتقاد رومی‌ها در این ماه که آغازگر بهار است؛ فصل بهار به جنگ زمستان می‌رود و بر آن پیروز می‌شود. رومیان در گذشته آغاز جنگ‌های خود را در این ماه قرار می‌دادند و کلمه مارش در رژه‌های نظامی نیز از کلمه March گرفته شده است.

آوریل

ماه چهارم (April) از کلمه لاتین aperire به‌معنای بازشدن یا از نام الهه یونانی عشق، آفرودیت گرفته شده است؛ آوریل ماه بازشدن گل‌ها و رویش دوباره طبیعت به شمار می‌رود.

مه یا می

الهه حاصل‌خیزی و باروری در روم باستان مایا (Maia) نام دارد. نام این الهه پر برکت، منشا نام‌گذاری ماه پنجم سال، یعنی ماه مه (May) به شمار می‌رود. در نظریه‌ای دیگر نام این ماه از کلمه یونانی maiores گرفته شده که به‌معنای بزرگترها است.

ژوئن یا جون

ژوئن (June) ماه ششم سال میلادی، از نام ژونو (Juno) الهه ازدواج، زناشویی و مادری و همچنین همسر ژوپیتر، اقتباس شده است. نظریه‌ای دیگر نام این ماه را برگرفته از کلمه iuniores به‌معنای کوچکترها و در مقابل ماه می می‌داند.

ژوئیه

ژوئیه (July) ماه هفتم سال است که در ابتدا در روم باستان به نام Quintilis و به‌معنای پنجمین بود؛ اما پس از تغییر در ترتیب ماه‌ها به افتخار جولیوس سزار (Julius Caeser) که در این ماه به دنیا آمده، ژوئیه نام‌گذاری شده است.

اوت یا آگست

اوت یا اوت (August) که ماه هشتم سال است، در ابتدا به نام Sextilis به‌معنای ششمین شناخته می‌شد و پس از تغییر در ترتیب ماه‌ها به افتخار آگوستوس (Augustus) اولین امپراطور روم، اوت نام‌گذاری شده است.

سپتامبر

نهمین ماه سال از ماه‌های میلادی سپتامبر (September) نام دارد که از کلمه لاتین septem به‌معنای هفت گرفته شده است. تقویم رومی با ماه مارس (ماه اول بهار) شروع می‌شد و بر اساس این تقویم، سپتامبر هفتمین ماه سال بود. با وجود تغییراتی که در ترتیب ماه‌ها صورت گرفته است، نام چهار ماه آخر سال میلادی (سپتامبر، اکتبر، نوامبر و دسامبر) کماکان از اعداد ترتیبی ماه‌های رومی پیروی می‌کند.

اکتبر

اکتبر از کلمه لاتین Octo به‌معنای هشت گرفته شده است و اشاره به ماه هشتم در تقویم روم باستان دارد؛ در حالی که ماه اکتبر ماه دهم تقویم میلادی است.

نوامبر

یازدهمین ماه سال در تقویم میلادی نوامبر (November) نام دارد. در زبان لاتین novem به‌معنای عدد ۹ است و اشاره به ماه نهم تقویم رومی قدیم دارد.

دسامبر

در زبان لاتین Decem به‌معنای عدد ۱۰ است. در تقویم روم باستان دهمین ماه سال دسامبر (December) نام داشت؛ البته دسامبر در تقویم میلادی ماه آخر سال (ماه دوازدهم) است.

تاریخچه تقویم میلادی

تاریخچه تقویم میلادی

 

تقویم میلادی در حال حاضر در بیشتر از ۹۵ درصد از کشورهای جهان به‌عنوان تقویم رسمی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بسیاری از وقایع تاریخی ایران به‌ویژه وقایع قبل از اسلام با این تقویم بیان شده است و امروزه در تقویم سالانه ایرانی جایگاه خاصی دارد؛ تقویم میلادی یک سال ۳۶۵ روزه است که ۱۲ ماه دارد. ۱۱ ماه از سال ۳۰ یا ۳۱ روزه و ماه دوم سال، یعنی فوریه ۲۸ یا ۲۹ روزه (در سال کبیسه) است. روزهای ماه به هفته‌ تقسیم می‌شود و شروع هفته از روز دوشنبه است. برای آشنایی با تقویم میلادی باید با تاریخچه پیدایش و تکامل این تقویم آشنا شویم.

تقویم ژولیان یا ژولین

ژولیوس سزار

 

در دوره پیش از میلاد مسیح گاه‌شماری‌‌‎ یونانی، رومی و ژولیانی (جولیانی) مورد استفاده قرار می‌گرفت که هریک از آن‎‌ها به‌نوعی تکامل‌یافته تقویم قبلی به شمار می‌رفت. گاه‌شماری ژولیانی اولین تقویم مدرن جهان بود که در سال ۴۶ قبل از میلاد توسط «ژولیوس سزار» به روم باستان معرفی شد. این تقویم حدود ۱۶ قرن، سیستم تاریخی بیشتر کشورهای اروپایی بود که روزهای سال آن ۳۶۵ روز (به‌طور دقیق ۳۶۵٫۲۵ روز معادل ۳۶۵ روز و ۶ ساعت) در نظر گرفته می‌شد و برای هر چهار سال، یک روز به روزهای سال اضافه می‌شد که به این کار کبیسه‌گیری (سال کبیسه) می‌گفتند.

از آنجا که سال خورشیدی ۳۶۵ روز، ۵ ساعت، ۴۸ دقیقه و ۴۵ ثانیه است، این اختلاف جزئی با گاه‌شماری ژولیانی باعث شد که تاریخ‌های فصلی تقویم در هر ۱۲۸ سال، به‌اندازه یک روز پسرفت کند. پیشنهاداتی برای اصلاحات در قرون وسطی به پاپ‌ها ارائه شد؛ اما هیچ اقدامی صورت نگرفت و تقویم ژولیانی، تا سال ۱۵۸۲ همچنان تقویم رسمی کلیسای مسیحیان باقی ماند.

تقویم گریگوری یا تقویم میلادی

پاپ گریگوری سیزدهم بنیانگذار تاریخ میلادی

 

پس از گذشت حدود ۱۶ قرن در دوره «پاپ گریگوری سیزدهم» کاتولیک‌ها به یکی از مهم‌ترین مشکلات تقویم جولیانی پی بردند. در این تقویم، عید پاک (روز رستاخیز مسیح) که توسط شورای نیکیه ۲۱ مارس سال ۳۲۵ و بر اساس اعتدال بهاری مقرر شده بود، در سال ۱۵۸۲ به ۱۱ مارس افتاده و ۱۰ روز عقب مانده بود. برای تصحیح تقویم ژولیانی، ابتدا اصلاحاتی از سوی پزشک و ستاره‌شناس ایتالیایی به نام لوئیجی لیلیو (آلویسیوس لیلیوس) پیشنهاد شد و سرانجام پاپ گریگوری در فوریه سال ۱۵۸۲، آن را پذیرفت و از آن‌پس تقویم گریگوری (گِرِگوری) یا تقویم میلادی جایگزین گاه‌شماری ژولیان شد.

در گاه‌شماری میلادی ۱۰ روز از سال حذف شد؛ به‌این صورت که روز پس از پنجشنبه ۴ اکتبر ۱۵۸۲ ژولیانی، به‌جای جمعه پنج اکتبر، به یک‌باره روز ۱۵ اکتبر قرار گرفت. این موضوع اعتراض بسیاری از مردم را برانگیخت؛ زیرا آن‌ها تصور می‌کردند که ۱۰ روز از عمرشان کاسته شده است. اصلاح دیگر در تقویم جدید به این صورت بود که تعداد سال‌های کبیسه کاهش یافت؛ بدین‌گونه که در تقویم میلادی، سال‌های راس قرن (سال‌های مضارب ۱۰۰) کبیسه محسوب نمی‌شوند؛ مگر اینکه مضرب عدد ۴۰۰ باشند. به ‌عنوان مثال سال‌های ۱۷۰۰، ۱۸۰۰ و ۱۹۰۰ کبیسه نبودند.

پذیرش تقویم میلادی در کشورهای مختلف

پذیرش تقویم میلادی در بریتانیا در سال ۱۷۵۲

 

گاهشماری میلادی بلافاصله در میان کشورهای کاتولیک اروپا از جمله اسپانیا، پرتغال و ایتالیا پذیرفته شد؛ اما کشورهای پروتستان‌ و ارتدکس‌ در برابر تغییر تقویم مقاومت کردند. سرانجام آن‌ها نیز پس از حدود ۲۰۰ سال تسلیم شدند و آلمان در سال ۱۷۰۰، بریتانیا در سال ۱۷۵۲، جمهوری‌های شوروی در سال ۱۹۱۸ و یونان آخرین کشور اروپایی پذیرنده این تقویم در سال ۱۹۲۳ بودند. عربستان سعودی آخرین کشور اسلامی بود که در سال ۲۰۱۶، تقویم میلادی را به‌عنوان تقویم رسمی اداری کشور خود انتخاب و جایگزین تقویم هجری کرد. ایران، افغانستان، اتیوپی و نپال تنها کشورهای جهان هستند که از تقویم میلادی به‌عنوان تقویم رسمی استفاده نمی‌کنند.

تقویم میلادی همچنان کاستی‌هایی دارد؛ یکی از این نقص‌ها، تاریخ سرآغاز سال یعنی اول ژانویه است. این تاریخ برابر با ۱۰ یا ۱۱ دی ماه گاه‌شماری خورشیدی است که از نظر حرکت انتقالی زمین و وضعیت فصل‌ها، زمان مناسبی نیست. تقویم میلادی یک تقویم قراردادی است و نامنظم‌بودن روزهای ماه و نداشتن پایه دقیق مذهبی، مسیحیان را دچار مشکل کرده است‌؛ به‌طوری که برای تعیین ایام مذهبی مانند عید پاک از تقویم قمری کمک می‌گیرند؛ در نتیجه عید پاک در فاصله ۲۲ مارس تا ۲۵ آوریل در تغییر است.

بیشتر بخوانید:

تفاوت های هتل آل (All) و یوآل (UAll)

چک لیست لوازم سفر با کودک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *