ش٫ اردیبهشت ۱ام, ۱۴۰۳

قُروت، غذای بنفش رنگ استان خراسان جنوبی

قروت یک غذای فوق‌العاده خوشمزه و محلی خراسان جنوبی (بیرجند) است که با خوراک بادمجان یا پوره سیب‌زمینی یا مخلوطی از عدس و کدو و سیب‌زمینی آب‌پز هم نوش جان می‌کنند.

به گزارش توریسم اینترنشنال، به ندرت پیش می آید که کسی در استان خراسان جنوبی این غذا را تجربه نکرده باشد. این غذا با طعمی فوق العاده از دیگر غذاهای سنتی استان خراسان جنوبی می باشد که دارای کشک است که قروت نام دارد و شامل کشک و گردو می باشد. این غذا را با نان تیلیت کرده و معمولا به همراه سبزی خوردن نوش جان می کنند.

این غذا به علت داشتن کلسیم، فسفر، منیزیم و مواد مغذی فراوان موجب استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها می‌شود و از بروز پوکی استخوان و تشکیل سنگ کیسه صفرا در افراد جلوگیری کرده و نقش مؤثری در رفع کم‌خونی، پیشگیری از دیابت و درمان رفلاکس معده دارد همچنین به علت داشتن دارچین نشاط‌آور و انرژی‌بخش و تقویت‌کننده قلب است.

مواد لازم برای پخت قوروت بادمجان:

  • کشک بیرجندی معروف به قروت ۵۰۰ گرم
  • بادمجان ۲ عدد
  • پیاز ۱ عدد متوسط
  • روغن ۲ قاشق
  • گردو ۱۰-۱۵ عدد
  • نعنا داغ ۱ قاشق مرباخوری
  • ادویه به دلخواه

طرز تهیه قوروت بادمجان:

کشک‌ها را در داخل یک ظرف ریخته و آب به آن اضافه می‌کنند تا خیس بخورد. همزمان با خیس خوردن کشک‌ها تعدادی گردو را که بستگی به تعداد افراد خانواده که تمایل به این غذا دارند و نیز بضاعت صاحب قرووت دارد مغز کرده و در داخل تقارچه می‌ریزند.

 

سپس با سنگ گرد و مخصوصی این گردوها در تقارچه خورد شده وحسابی سائیده شده و تبدیل به پودر می‌گردند. گردوها را با این سنگ آنقدر بر گرد تقارچه می چرخانند و می‌سایند تا روغن جانشان بیرون بریزد این زمان است که دست از سرشان بر می‌دارند و کشک‌ها را که حالا حسابی خیس خورده‌اند به تقارچه اضافه می‌کنند نا دل گردو برای دقایقی به همسایگی آنها خوش گردد.

ولی این دلخوشی دوامی ندارد و چرخش بر گرد تقارچه دوباره آغاز می‌گردد این بار هر دو باهم بعد از اضافه کردن کشک‌ها به تقارچه و مخلوط شدن آن با گردوها معمولا خانم خانه آستین را بالا زده و گردو و کشک‌ها را با همدیگر بر گرد تقارچه به چرخش در می‌آورد و به اصطلاح روستای گز وا می‌مالد. این چرخش و وامالیدن آنقدر ادامه پیدا می‌کند تا کشک بخشی از وجود خود را از خود جدا می‌نمایند. در این زمان است که:

باید آب به کشک‌ها اضافه کرده تا در واقع ذرات جداشده از کشک‌ها در آب حل گردند سپس این آب قروت آلود را در ظرف جداگانه‌ای می‌ریزند. عمل فوق نسبت به تعداد قرووت خور و نیز میزان غلظت مورد علاقه قرووت خواران چند بار تکرار می‌گردد تا به میزان و غلظت مورد نظر برسند. حالا محلول قروت آمده است. در ظرفی پیازها را خورد کرده و باروغن سرخ می‌کنند روغن حیوانی یا با اصطلاح محلی روغن زرد یکی از عوامل مزه دهی به قرووت است و در صورت امکان، قرووت باید با این روغن تهیه شود.

بعد از سرخ شدن پیازها محلول یا به عبارتی سوسپانسون قرووت را به آن اضافه می‌کند و بر روی اجاق باقی می‌گذارند تا حسابی داغ شود و تقریبا به مرحله جوشش برسد ولی قبل از اینکه شروع به جوشش کند آنرا از روی اجاق بر می دارید قرووت خوشمزه آماده است.

پایان خبر

 

2 دیدگاه برای “قُروت، غذای بنفش رنگ استان خراسان جنوبی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *